Bygg

FÅ EN STOR FORDEL I KAMPEN MOT FUKT! Se filmen og motta nyheter før alle andre her!

Jackon Thermodren - Et gjennombrudd i kampen mot fukt

SINTEF Byggforsk anbefaler i en ny anvisning å legge minst halvparten av all isolasjon på kjellerens yttervegg for å unngå fukt og dårlig inneklima. Nå lanserer Jackon et nytt produkt, Thermodren, plater som monteres rett på yttersiden av kjellervegger, og som både isolerer og drenerer med gode diffusjonsegenskaper.

Nye anbefalinger fra SINTEF

SINTEF Byggforsk la frem et nytt byggdetaljblad (Byggdetaljer 523.111 "Yttervegger mot terreng. Varmeisolering og tetting") i 2015 for hvordan man best kan sikre kjellerrom mot fukt ved hjelp av isolering. Nå anbefaler SINTEF at minst halvparten av isolasjonen skal være på yttersiden. Optimalt resultat får man ved å legge all isolasjon ytterst. Det fuktige norske klima er bakgrunnen for de nye anbefalingene.

- En medvirkende årsak til stadige problemer med fukt i kjellervegger kommer av økende nedbørsmengde. Bygninger i geografiske områder som er spesielt utsatt, vil ha ekstra behov for godt dimensjonert isolering og drenering av ytterveggene i kjelleren sier Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk.

Diffusjonsåpen isolasjon montert direkte mot ytterveggen gjør at betongen tørker både ute- og innenfra. Det sørger samtidig for stabil innetemperatur og tørr kjellervegg i framtiden. Spesialutviklede isolasjonsmaterialer, for eks. basert på ekspandert polystyren (EPS), slik som Thermodren, er nevnt i SINTEFs rapport for 2015. Det er godt egnet for rask og effektiv uttørring av fuktig yttervegg

Fuktige kjellere, en stor utfordring

Fukt og dårlig inneklima i kjellerrom er et problem i mange boliger i Norge, og noen er spesielt utsatt på grunn av fuktige klimatiske forhold. Utviklingssjef i Jackon, Bengt Bøyesen, forteller at dette er noe boligeiere er opptatt av. Mange bekymrer seg for om deres bolig er godt nok sikret mot klimaendringene. 

- Vi ser et enormt potensiale for bedre sikring av kjellervegger mot fukt i Norge. Våre Thermodren-plater montert på kjellerens yttervegg drenerer, gir en jevn temperatur i murveggen, og et godt og sunt inneklima sier Bøyesen.

Ta en prat om ditt prosjekt

Gjelder både nye og gamle bygg

Tall fra If Boligundersøkelse tyder på at problemet er stort i Norge, spesielt for de med eneboliger som er bygget før 1970. Hvert åttende hus med innredet kjeller bygget før 1970 har sannsynligvis utfordringer med fukt i kjellervegger og dårlig inneklima. Enten du bygger nytt eller skal etterisolere et gammelt hus, gjelder anbefalingene fra SINTEF Byggforsk. Bøyesen er stolt over å kunne tilby et produkt skreddersydd for norske boliger, nye som gamle.

-Thermodren med sin høye diffusjonsevne isolerer og tørker ut fuktige kjellervegger. Det som tidligere var en kilde til dårlig inneluft og fukt, kan nå blir en trygg vegg. Vi tror det er mange boligeiere som kunne sovet bedre om natten vel vitende om at kjelleren er godt rustet mot norske værforhold og nedbørsmengder sier Bøyesen.