Bygg

Unngå farlig fukt i kjelleren

Fukt i kjelleren kan gi store skader på helse og lommebok. Allikevel slurver vi ofte. Les tipsene til hvordan du kan unngå farlige fuktskader.

Med varmere vær er neppe drenering og isolasjon av grunnmur det første du har lyst til å begynne med. Det er mer fristende å bygge på terrassen. Men konsekvensene av å ikke drenere rundt grunnmuren er store. Fukt og råte kan raskt oppstå. Det kan også bli dyrt. Ifølge Sintef Byggforsk koster fuktskader tilknyttet bygg og boligers yttervegger milliardbeløp hvert år.

Vi slurver

Til tross for faren for fukt, er få nordmenn opptatt av grunnmurens forfatning. En undersøkelse gjennomført av SINTEF Byggforsk  i 2013 viste at færre enn 1 av 10 husstander hadde utbedret påviste skader på grunnmur og kjeller.

- Dette er feil man ikke trenger å gjøre. Det er ofte en relativt enkel sak å gjøre noe med slike skader. Venter du for lenge blir jobben større og mye dyrere, sier Bengt Bøyesen, utviklingssjef  hos isolasjonsprodusenten Jackon. 

Helseskadelig

Ifølge Folkehelseinstituttet kan innendørs fukt føre til muggsopp som kan gi farlige luftveissykdommer, astma, allergi og eksem. Drenering og isolering er nøkkelen til en helsevennlig kjellerstue.

- Uisolerte kjellervegger er kalde flater hvor naturlig fuktighet i den varme inneluften kondenserer, og gir grobunn for farlige mikroorganismer. Det er derimot enkle grep man kan ta for å unngå dette, sier Bøyesen.

Slå to fluer i en smekk

Hensikten med drenering er å lede overflatevann bort fra huset. God drenering er en forutsetning for å unngå fukt. Når du drenerer gir det en gyllen anledning til å forbedre og isolere kjellerveggen.

- Mange glemmer å tenke helhetlig når de de graver rundt huset for å drenere. Når jobben med å grave rundt grunnmuren først er gjort, er det en enkel sak å feste isolerende plater på utsiden av kjellerveggen. Slik unngår du at kjelleren blir en fuktfelle, sier Bøyesen.

Isolerte grunnmurer har en naturlig fuktvandring innenfra og ut gjennom kjellerveggen og sikrer at kjellermuren og kjellerrommene vil holde samme temperatur og forbli tørre. Da unngår du fukt og kan nyte våren og sommeren på terrassen.

Bøyesens tips for å unngå fuktskader i kjelleren:

  1. Sørg for god drenering av grunnmur og at terrenget skrår vekk fra muren
  2. Isoler både over og under bakkenivå på utsiden av grunnmuren.
  3. Sjekk at vann fra takrenner ledes bort fra grunnmuren.
  4. Mose på kjellermuren er ofte et sikkert tegn på fuktighet.
  5. Kontakt fagfolk om du oppdager mugglukt innendørs.